Капките Colief за бебиња со неутрална лактаза го спречуваат бебето да плаче

Детската колика не е болест, туку физиолошка состојба, фаза во животот на секое бебе,
коинцидирајќи со адаптацијата и растот на неговиот дигестивен систем.

Детска колика

Колиќ – зборот колика е од грчко потекло (kolis) и значи болка во дебелото црево (дебелото црево).

Лекарите дијагностицираат колики како ненадејни и напади на прекумерно плачење кај здрави и добро развиени бебиња до три месеци. Како на шега, Колиќ е збор од шест букви што го користат лекарите за да не кажат „не знам“ на прашањето: „Зошто плаче моето бебе?

„Колиќ не е болест туку физиолошка состојба, фаза во животот на секое бебе што се совпаѓа со адаптацијата и растот на неговиот дигестивен систем.

Две работи се сигурни:

1. бебето чувствува непријатност (болка?) во цревата.
2. бебето е исклучително раздразливо.

Постојаното, необјаснето плачење кај доенчињата е честа појава. Не е штетно за бебето, но предизвикува стрес во семејството. Различни практики за негово намалување, како што се менување на мајчиното млеко со замени, терапии со лекови и диверзификација на држењето на бебето се контроверзни. Советувањето на семејството „само да чека“ не е доволно. Постојаното плачење може да го оштети односот родител-дете, да предизвика брачна дисхармонија и да го зголеми ризикот од несоодветно однесување со бебето, што доведува до сериозни нарушувања во идниот физиолошки развој на детето.

Состојба на доенчиња – Симптоми на колика

Главната поплака на родителите е продолженото плачење на бебето, кое обично започнува во првите 3 недели. И покрај тоа што детето може да плаче цел ден, максимумот е често доцна попладне или навечер. Плачењето се карактеризира како гласно, силно и продорно и може да трае со часови. Може да биде придружена и со контракција на стомачните мускули и виткање на нозете, кревање на главата, црвенило на лицето и надуеност. Други симптоми вклучуваат немирен сон и отежнато јадење. Непрестајното плачење обично исчезнува кога бебето ќе наполни 3-4 месеци.

Колиќ погодува 40-60% од бебињата ширум светот и е подеднакво честа кај двата пола. Оваа состојба обично се јавува во втората недела од раѓањето и трае неколку недели. Болката (колика ) се јавува ненадејно и е придружена со силно продолжено плачење со контракција и триење на нозете. Нападите се повторуваат неколку пати во текот на денот, а се интензивираат главно во вечерните часови. Болката се намалува по гасови. При преглед на детето се открива отечен стомак. Овие нарушувања се карактеристични за периодот на адаптација на дигестивниот систем и се должат на ензимските процеси во цревата и последователните зголемени перисталтички бранови и цревни грчеви.

Абдоминалната колика, наречена и инфантилна колика, е физиолошка појава кај доенчињата, особено во првите месеци од животот. Забележана е зголемена перисталтика, дури и со значително надуеност на цревата од гасовите формирани за време на млечната ферментација на мајчиното млеко.

Колиќ не е болест, туку состојба на неконтролирано плачење на инаку здраво бебе.

Можеме да зборуваме за КОЛИК кога (критериуми на Весел):

БЕБЕТО има помалку од пет месеци

БЕБЕ плаче повеќе од три часа на ден

БЕБЕТО секогаш плаче после хранење

БЕБЕТО гласно плаче помеѓу 18 часот и полноќ

БЕБЕ плаче три или повеќе дена во неделата

БЕБЕТО плаче последните три недели

БЕБЕТО плаче и нема медицинска причина за плачење

Кога БЕБЕТО плаче:

Плачот е гласен и продолжен

Неговото лице е црвено и пламено

Ги свиткува колената до стомакот или ги држи исправени и мирни

Стомакот е цврст на допир

Стомакот е отечен и на бебето му испушта гас

 Рацете понекогаш се стегаат во тупаница.

Колиќ – Помеѓу 40 и 60% од бебињата страдаат од колика

Оваа состојба се јавува:

  • и за првородените и за следните деца
  • и за девојчиња и за момчиња
  • и за доени и за деца на вештачко хранење.

За среќа, оваа состојба не трае вечно. Кај 60% од бебињата најтешкиот стадиум на колика е до 3 месеци, а 90% веќе го немаат овој проблем на 4 месечна возраст.

Важно е секоја мајка да открие дали постојаното плачење е поради колика. Во спротивно, неопходна е итна консултација со специјалист педијатар. Чолиќ е особено изразен кај неселективно доените и неухранети деца, како и кај невропатските деца. Кога лакомо цица од градите или цуцлата, бебето голта воздух, што е и причина за колика. Чолиќ може да биде причина да се одбие градите или цуцлата Болки слични на Чолиќ кај доенчиња со вродена пилорна стеноза, како и кај оние со пилороспазам. Се појавуваат на полн стомак, претходат на повраќање и даваат болен печат на изразот на лицето. Болка слична на Чолиќ може да се појави и со нетолеранција на мајчиното млеко. При ваква нетолеранција, покрај колика, се јавуваат и алергиски осип и дијареа. Затоа, неопходно е да се разликува физиолошката колика од парафизиолошките состојби на детето и некои болести на абдоминалните органи. Дијагнозата на физиолошката колика треба да ја постави лекар за да се исклучи можноста за друга болест. Однесувањето и лекувањето на абдоминалната колика е задолжително по преглед од лекар.

Некои експерти веруваат дека колика придружена со избезумено и продолжено плачење се должи на:

  • чувствителен дигестивен систем
  • Бебето голта многу воздух – причина за вишокот гасови
  • несовршености на нервниот систем на новороденчето – на крајот на вечерта, некои бебиња се толку расеани од многуте глетки, звуци и сензации од минатото што само плачат за да испуштаат пареа.

Со текот на годините, колика кај доенчињата беше предмет на се повеќе и повеќе длабински истражувања, кои ја идентификуваа главната причина за нивниот изглед, имено незрелиот дигестивен систем и тешкотиите во апсорпцијата на јаглехидратите содржани во мајчиното млеко и формулата.