Капките Colief за бебиња со неутрална лактаза го спречуваат бебето да плаче

Дијагноза на колика

Протокол за дијагноза на колики кај доенчиња и нивното позитивно влијание.

Првиот и неопходен услов е да се одреди возраста на бебето.

Второ, да се исклучат причините за други болести: инфекции, запек и гастроезофагеален рефлукс итн.

Трето, идентификувајте ги симптомите на раздразливост, анксиозност, плачење, стегање тупаници, стегање или истегнување на екстремитетите, надуеност и надуеност.

Зошто бебето плаче?

Колики

Симптоми на Колиќ

Првиот чекор

Испитување за да се утврди дали постои или не органска причина за однесувањето на бебето.
Ако е така, побарајте помош од гастроентеролог за да разговарате за идните активности;
Ако не, проверете дали има лактаза (хранење со ниска лактоза).

Втор чекор

24-часовно хранење со млеко (дојки или формула) со додавање на неутрална лактаза.
Во секој оброк се додаваат 4 капки. Кај доените бебиња додадете ги првите 15 мл. мајчиното млеко на секој оброк. Во случај на формули, се додаваат 15-30 минути. пред хранење во шише со млеко.

Симптомите исчезнуваат за 24 часа = & gt; Чолиќ се должи на привремен недостаток на лактаза. Продолжете со „НИСКА ИСХРАНА НА ЛАКТОЗА“ со додавање на неутрална лактаза во млекото / мајчиното млеко до третиот месец, а потоа намалете ја дозата за една недела за да го потврдите отсуството на „маскирана“ трајна нетолеранција на лактаза.

Симптомите не исчезнуваат за 24 часа = & gt; префрлете се на ниско-алергенска исхрана по консултација со гастроентеролог.

Трет чекор

Ниската алергенска исхрана продолжува, а млекото без лактоза може да се префрли како логична алтернативна стратегија, но има недостатоци:

(1) доењето е прекинато;

(2) отсуството на лактоза во исхраната ја запира физиолошката активност на лактаза во периодот на функционален развој на тенкото црево;

(3) 6-кратно зголемување на трошоците