Капките Colief за бебиња со неутрална лактаза го спречуваат бебето да плаче

Лактаза против бебешка колика

Што е ЛАКТАЗА?

ЛАКТАЗАТА е ензим природно произведен од тенкото црево на човекот. Неопходен е за разградување на млечниот шеќер (ЛАКТОЗА) од мајчиното млеко, млекото за доенчиња и млечните производи до едноставни шеќери – гликоза и галактоза, со што се помага неговата целосна апсорпција од страна на бебето.

Привремена физиолошка нетолеранција на лактоза или т.н физиолошки привремен недостаток на лактаза е причина за формирање на вишок гас во стомакот на бебето.

Привремена физиолошка нетолеранција на лактоза или што е дефицит на лактаза?

Млекото е единствената храна за бебето во првите месеци од неговиот живот. Постојаното внесување млеко може да доведе до тешкотии во апсорпцијата на млечниот шеќер поради недостаток на физиолошки произведена од бебето лактаза . Состојба наречена FVLN – физиолошки привремен недостаток на лактаза и е придружена кај доенчиња со абдоминална напнатост и гасови поради нецелосна апсорпција на лактоза од млекото – попозната како “ Колиќ „кај бебиња .

Компензирањето за него со прекумерна асимилација на лактоза со додавање лактаза во млекото на бебето ја елиминира причината за интраабдоминален вишок гас и ја ублажува колика при доење , помага во апсорпција на млечниот шеќер, значително го скратува време за плачење.

Се постигнува прекумерна асимилација на млекото (разградување до гликоза и галактоза) со претходно додавање 4 капки неутрална лактаза во млекото за бебиња

Прекумерната асимилација на лактоза во мајчиното млеко и млекото за доенчиња се постигнува со претходно додавање на неутрална лактаза .

Прекумерната асимилација на лактоза во мајчиното млеко и детската формула ја прави ниска лактоза.

На овој начин млечниот шеќер целосно се асимилира, нема задржување на необработена храна во дебелото црево, нема секундарна ферментација на преостанатите супстрати, нема формирање на вишок гасови, бидејќи се отстранува причината за нивното појавување.

ЛАКТАЗА

За реасимилација на лактозата најпогодна е неутралната лактаза која има врв на дејство во неутрална кисела средина, а таква е киселоста на млекото. (pH 7)

Неутралната лактаза го шири своето дејство во млекото и ја разградува лактозата на галактоза и гликоза, со што се олеснува варењето на бебето.

Додавањето неутрална лактаза во млекото на бебето го прави ниско-лактоза, а компензирањето на исхраната со ниска лактоза на бебето ја елиминира причината за вишокот гасови и ја ублажува коликата.

Неутралниот ензим лактаза се добива со природна ферментација на квасецот kluyveromyces lactis. Содржината на PDDP на 1260 mg ензим лактаза (Kluyveromyces lactis) е 4.500 FCC NLU / g *

Покрај тоа, киселата средина во стомакот на бебето, поради својата несовршеност, сè уште не достигнала целосна киселост (pH 4-5,5), а кај возрасните е прилично неутрална (pH 7), што дополнително го олеснува дејството на неутралната лактаза. .