Капките Colief за бебиња со неутрална лактаза го спречуваат бебето да плаче

Што велат експертите?
Погледнете неколку важни совети и заклучоци од експерти во областа

Причината за колика

Создавањето на повеќе од нормалното количество гасови во цревата е причина за КОЛИК кај доенчињата, за што сведочат надуеност, икање, надуеност.

Цревниот гас се формира со голтање воздух или интрагастрично, што е нормално за секој дигестивен процес.

Причината за колики – научни докази

Во 1991 година, Малин и Бар ја покажаа врската помеѓу проблемите со лактозата и другите јаглени хидрати и интрагастричното производство на гас кај доенчињата. Тие заклучуваат дека ферментацијата на несварените јаглехидрати доведува до производство на гасови како јаглерод диоксид и водород.

Главниот извор на гас е дебелото црево, каде што бактериите користат многу супстрати за извршување на т.н. секундарна ферментација.

Кај доенчињата до 3-4 месеци, целосната апсорпција на лактоза има најголем удел во формирањето на гасови.

Овие гастроинтестинални нарушувања кај доенчињата се предизвикани од нецелосна или отежната апсорпција на јаглехидратите земени со мајчиното млеко или со формулата за доенчиња.

Лактоза (млечен шеќер)

е на база на јаглени хидрати (над 80%) и се наоѓа во сите видови млеко и млечни производи, вклучително мајчиното млеко и формулата за доенчиња.Лактозата е потребна за да му даде енергија на бебето.

За целосно апсорпција на лактозата, потребно е ензим лактаза  Зошто? Лактозата е дисахарид (комплексен шеќер) кој се состои од две компоненти, галактоза и гликоза.

Телото на бебето подобро и поцелосно ги апсорбира едноставните шеќери, за што тенкото црево на новороденчето произведува физиолошки ензим лактаза од раѓање за да ја апсорбира лактозата.

До 3-4 месеци бебето се храни само со млеко, што значи земање големи количини на лактоза.

Во овој период од неговиот развој се појавуваат првите проблеми со неговата асимилација.

Тие се резултат и на неговите поголеми количини и на сè уште нецелосниот развој на дигестивниот систем на бебето.

Се јавува привремена нетолеранција на лактоза, т.е. неможноста на телото да асимилира лактоза поради фактот што телото не произведува доволно ензим лактаза за да ја разложи лактозата на гликоза и галактоза за да може целосно да ја апсорбира.

Ова е период на манифестација на т.н физиолошка привремена нетолеранција на лактоза или физиолошки привремен дефицит на лактаза.

Привремената физиолошка нетолеранција на лактоза кај доенчињата е резултат на недостаток на ензимот лактаза, кој го разградува млечниот шеќер – лактоза, природно во цревата.

Недостатокот на лактаза ја намалува способноста на телото да го апсорбира млечниот шеќер, а несварената лактоза е нападната од бактерии во дебелото црево, што ослободува млечна киселина и водород.

Предизвикуваат отоци, гасови и болки – КОЛИК!

И ова води до постојано плачење.

Лактаза против бебешка колика

Што е ЛАКТАЗА?

ЛАКТАЗАТА е ензим природно произведен од тенкото црево на човекот. Неопходен е за разградување на млечниот шеќер (ЛАКТОЗА) од мајчиното млеко, млекото за доенчиња и млечните производи до едноставни шеќери – гликоза и галактоза, со што се помага неговата целосна апсорпција од страна на бебето.

Привремена физиолошка нетолеранција на лактоза или т.н физиолошки привремен недостаток на лактаза е причина за формирање на вишок гас во стомакот на бебето.

Привремена физиолошка нетолеранција на лактоза или што е дефицит на лактаза?

Млекото е единствената храна за бебето во првите месеци од неговиот живот. Постојаното внесување млеко може да доведе до тешкотии во апсорпцијата на млечниот шеќер поради недостаток на физиолошки произведена лактаза од бебето. Состојба наречена FVLN – физиолошки привремен дефицит на лактаза и е придружена кај доенчиња со абдоминална напнатост и гас поради нецелосно апсорбирана лактоза од млекото – попозната како „колика“ кај доенчињата.

Компензирањето за него со прекумерна асимилација на лактоза со додавање лактаза во млекото на бебето ја елиминира причината за интраабдоминалниот вишок гас и ја ублажува колика при доење, помага во апсорпција на млечниот шеќер, значително го намалува времето на плачење.

Повторната асимилација на лактозата во мајчиното млеко и млекото наменето за доенчиња се постигнува со претходно додавање на неутрална лактаза во него.

Прекумерната асимилација на лактоза во мајчиното млеко и детската формула ја прави ниска лактоза.

На овој начин млечниот шеќер целосно се асимилира, нема задржување на необработена храна во дебелото црево, нема секундарна ферментација на преостанатите супстрати, нема формирање на вишок гасови, бидејќи се отстранува причината за нивното појавување.

ЛАКТАЗА

За реасимилација на лактозата најпогодна е неутралната лактаза која има врв на дејство во неутрална кисела средина, а таква е киселоста на млекото. (pH 7)

Неутралната лактаза го шири своето дејство во млекото и ја разградува лактозата на галактоза и гликоза, со што се олеснува варењето на бебето.

Додавањето неутрална лактаза во млекото на бебето го прави ниско-лактоза, а компензирањето на исхраната со ниска лактоза на бебето ја елиминира причината за вишокот гасови и ја ублажува коликата.

Неутралниот ензим лактаза се добива со природна ферментација на квасецот kluyveromyces lactis. Содржината на PDDP на 1260 mg ензим лактаза (Kluyveromyces lactis) е 4.500 FCC NLU / g *

Покрај тоа, киселата средина во стомакот на бебето, поради својата несовршеност, сè уште не достигнала целосна киселост (pH 4-5,5), а кај возрасните е прилично неутрална (pH 7), што дополнително го олеснува дејството на неутралната лактаза.