Капките Colief за бебиња со неутрална лактаза го спречуваат бебето да плаче

Colief капки за бебиња со неутрална лактаза против колиќ

Што са Colief Baby Drops?

Детските капки Colief не се лек, туку додаток на храна за употреба со бебешко млеко. Активната состојка е лактаза, безопасен ензим кој природно постои во тенкото црево.

Што е лактаза?

ЛАКТАЗАТА е ензим природно произведен од тенкото црево на човекот. Неопходен е за разградување на млечниот шеќер (ЛАКТОЗА) од мајчиното млеко, млекото за доенчиња и млечните производи до едноставни шеќери – гликоза и галактоза, со што се поддржува неговата целосна апсорпција од телото на бебето.

Защо плаче бебето - Видеоклип
Какво са коликите - Видеоклип
Симптоми на коликите - видеоклип
Какво са Colief капки за бебета? - Видеоклип

Минлив дефицит на лактаза – привремен недостаток на лактаза

Млекото е единствената храна за бебето во првите месеци од животот. Постојаното внесување млеко може да доведе до тешкотии во апсорпцијата на млечниот шеќер поради недостаток на физиолошки произведена лактаза од бебето. Состојба наречена физиолошки привремен дефицит на лактаза и придружена кај доенчиња со абдоминална напнатост и гас поради нецелосно апсорбирана лактоза од млекото – попозната како „колика“ кај доенчињата.

Се покажа дека минливиот дефицит на лактаза е поврзан со колика кај доенчиња. Недоволното количество на ензимот лактаза доведува до неможност на телото да ја апсорбира лактозата. Како резултат на тоа, несварената лактоза се разложува од цревните бактерии до млечна киселина и водород, кои предизвикуваат надуеност и гасови. Можно е бебето да се роди со недоволно развиен дигестивен систем и да не може да ги произведе потребните количини на лактаза. Меѓутоа, кога ќе поминат 3-4 месеци, дигестивниот систем се развива до степен до кој се произведуваат потребните количини на лактаза за нормален внес на храна.

Како делуваат Colief Baby Drops?

Колиф капките со ензимот лактаза се додаваат во млекото или мајчиното млеко при секое хранење на бебето за да се намали содржината на лактоза (млечен шеќер) во него. Ензимот лактаза во Collif е од природно потекло и го промовира разградувањето на лактозата најдобро при pH 7, како што е киселоста на млекото. Додадено однапред во исхраната на бебето, го поддржува разградувањето на лактозата на едноставни и лесно сварливи шеќери – галактоза и гликоза, со што се помага нејзината апсорпција. Поволно делува на дигестивните функции и помага да се избегне надуеност, напнатост во желудникот, а со тоа и колика.

Детските капки Colief не се лек за колика кај бебињата.

Со нивното додавање во млекото се компензира само можниот привремен недостаток на лактаза во дигестивниот систем на детето. Додадено во млекото, Colief значително го намалува нивото на лактоза со тоа што ги разложува на гликоза и галактоза. Истражувањата покажуваат значително намалување на вкупниот број часови на плачење на бебето.

Colief Најчесто поставувани прашања

Колиќ не е болест туку физиолошка состојба, фаза во животот на секое бебе што се совпаѓа со адаптацијата и растот на неговиот дигестивен систем.

Две работи се сигурни:

1. бебето чувствува непријатност (болка?) во цревата.
2. бебето е исклучително раздразливо.

Лекарите дијагностицираат колики како ненадејни и напади на прекумерно плачење кај здрави и добро развиени бебиња до три месеци.

Колиф капките за бебиња со неутрална лактаза се додаток во исхраната во форма на капки кои се додаваат во мајчиното млеко или млеко наменето за доенчиња со цел повторно да се асимилира лактозата и да се елиминира причината за вишокот гас, да се ублажи инфантилната колика, да се поддржи апсорпцијата на млечниот шеќер и значително го намалуваат времето за плачење.

Colief се капки за бебиња против колика со ензимот лактаза , кои се додаваат во млекото или мајчиното млеко при секое хранење на бебето за да се намали содржината на лактоза (млечен шеќер) во тоа.

Ензимот лактаза во Colief е од природно потекло и помага да ја разгради лактозата најдобро при pH 7, како што е киселоста на млекото. Додадено однапред во храната на бебето, го поддржува разградувањето на лактозата на едноставни и лесно сварливи шеќери – галактоза и гликоза, со што помага да се апсорбира од телото. Има корисен ефект врз дигестивните функции и помага да се избегне надуеност, напнатост во желудникот, а со тоа и колики.

Состојките на Colief Baby Drops се: ензимот лактаза (присутен природно во телото), глицерин (исто така присутен во телото како дел од процесот на претворање на мастите во енергија) и вода. Ниту една од состојките не претставува никаква опасност за бебето.

Да. Единствената состојка покрај водата и глицеринот е ензимот лактаза (добиен од квасец).

Бебешките капки Colief може да се користат по раѓањето.

Капките Colif за бебиња се додаваат во млекото при секое хранење на бебето до 3-4 месеци. По оваа возраст, знаците на колики исчезнуваат физиолошки. По третиот месец, или ако колика е помалку изразена, додавањето на Collif може да се намали со прво намалување на дозата, потоа фреквенцијата и на крајот може да се зема само еднаш дневно пред крајниот прекин. Ова обично се случува на крајот на четвртиот месец. Ако знаците на колика повторно се појават, можете да почнете да додавате колиформни бебешки капки како и обично

Не. Покрај тоа, лактазата го губи својот ефект од киселоста на плунката и не би му помогнала на бебето.

Шишето треба да се подготви како и обично и да се олади на телесна температура (ниту ладно, ниту топло). Додадете 4 капки Colief, нежно протресете и оставете 1/2 час за Colief да делува. Потоа загрејте го шишето ако е потребно.

Исцедете неколку лажички млеко во стерилизиран сад. Потоа додадете четири капки Colief и послужете му на бебето во стерилизирана пластична лажица. Продолжете со доење веднаш потоа.

Опција 1: Отворете го пакувањето, истурете во шишето, додадете две капки. Чувајте го во фрижидер околу четири часа пред употреба. Потоа загрејте и послужете.
Опција 2: Отворете го пакувањето, истурете во шишето, внимателно загрејте го на телесната температура, додадете четири капки Colief и употребете по околу половина час. По отворањето, формулата треба да се чува во фрижидер и да се користи според упатствата на производителот. Colief најдобро делува со млеко кое е загреано до телесна температура: не треба да се додава во млеко со температура во фрижидер.

Да. Иако препорачуваме да го користите млекото обработено со Colief во рок од 12 часа, дури и кога е во фрижидер. Colief го завршува своето дејство на распаѓање на лактоза во првите четири часа и нема друго дејство во следните часови. Така, млекото во кое е додадено Colief ќе содржи многу малку лактоза кога и да се користи, но сепак не се препорачува да се чува предолго, дури и во фрижидер.

Нема смисла да се користи Colief со соја формули бидејќи тие не содржат лактоза и затоа Colief нема активен ефект.

Да: формулите базирани на козјо млеко содржат лактоза, исто како и другите млека. Нанесете ги капките за бебиња Colief како и со другите мешавини.

Ако го доите вашето бебе толку често, можете да исцедите половина шолја и да ја чувате во фрижидер, а потоа истурете неколку лажички загреани на телесната температура, додадете Colief и давајте му на бебето секој пат пред јадење. Ако доењето е помало (приближно 50 ml), можете да нанесете само две капки Colief.

Детските капки Colief може да се користат при секој оброк додека бебето не наполни 3-4 месеци, кога симптомите на Чолиќ треба да исчезнат. Потоа треба постепено да ја намалувате количината на Colief, додавајќи ја прво во еден оброк, а потоа во еден оброк дневно додека целосно не престане. Ако во одреден момент колика повторно започне, вратете ја апликацијата од претходната фаза.

Неотворено пакување Colief треба да се чува на суво и проветрено место под 25 ° C. Отвореното пакување Colief треба да се чува во фрижидер и да се фрли по 6 недели. Шишето не треба да замрзнува

Кога ќе почнете да го храните вашето бебе млеко со Colief, може да забележите промена во столицата. Тие може да личат на оние на доено бебе, т.е. стануваат поретки и почести. Ако бебето е инаку добро, се здебелува и нормално мокри, нема причина да се грижите. Можете да намалите од 2 до 1 капка по оброк.

Colief може да се најде во повеќето аптеки.

Colief Baby Drops се одобрени од ACBS (Советодавниот комитет за гранични супстанции, здружение кое ги советува општите лекари во Англија за производи кои не се лекови). Многу општи лекари сега препишуваат Colief (само во ОК).

Во раните 1990-ти, професорот Керни од Универзитетската болница во Корк, Еир, ги проучувал капките за бебиња Colief и докажал дека исхраната со ниска лактоза е ефикасна во намалувањето на колика кај бебињата. Неговите резултати беа претставени на Кралскиот колеџ за педијатрија на нивниот годишен состанок во пролетта ’94 и беа објавени во Журналот за човечка исхрана и диететика во септември 1998 година. Овие резултати беа потврдени со поголема студија неодамна спроведена во болницата Guys од страна на д-р. Дипак Канабар и објавен во Журналот за човечка исхрана и диететика во октомври 2001 година.

Не на ладилна температура. Капките делуваат многу бавно со разладеното млеко. Идеалната температура потребна за ензимите да бидат ефективни е помеѓу собната и телесната температура, т.е. ниту премногу топло ниту премногу ладно. Затоа, препорачуваме капките да се додадат при првото подготвување на млекото и потоа млекото да се излади до телесна температура.

Ако капките се даваат директно на бебето, нивото на киселина во горниот дигестивен тракт ќе го неутрализира дејството на ензимите. Меѓутоа, кога четири капки Colief ќе се додадат во малку исцеденото млеко, ензимот е заштитен од нивото на киселина во горниот дигестивен тракт, а потоа, со мешање на храната, продолжува да работи за да го намали нивото на лактоза во млекото. Ние веруваме дека во оваа форма ензимот „живее“ приближно 30 минути. Лабораториските тестови покажуваат дека четири капки Colief во 100 ml. Млекото загреано до телесна температура ќе разгради околу 70% од лактозата за 30 минути.